Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kert ünnepélyes átadása

2014. augusztus 9-én verőfényes napsütésben került sor a kerület első közösségi kertjének átadó ünnepségére. A lakótelepen lakók és az érintett intézmények, közéleti személyek között terjesztett meghívó alapján mintegy 80 fő vett részt az eseményen, a sajtó és a (helyi) televízió jelenlétében.

Az ünnepségen Hensch Norbert (a Lakatos út 2 sz. Lakásszövetkezet elnöke és az Agora Lokálpatrióta Egyesület elnöke) köszöntötte a megjelenteket és ismertette a közterületi fejlesztésről szóló 2013. évi kezdeményezésüket, az önkormányzattal történt kapcsolatuk kialakítását, illetve a Tér_Köz pályázaton való sikeres együttműködésüket, melynek első eredménye a megnyitásra váró Lőrinci Kertelő közösségi kert.

A köszöntőt követően Ughy Attila polgármester üdvözölte a megjelenteket, kifejezve azon örömét, miszerint a megvalósult beruházás nem csak az ágyásbérlőknek nyújt majd remek kikapcsolódási lehetőséget, hanem közösségi kapcsolatok kialakítását is elősegíti és a kertészkedés örömével is bővíti a városlakók mindennapi életét.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően rövid kerti séta következett, mely során Polgármester Úr a kert vezetőjének, Vágvölgyi Erikának tett fel kérdéseket a kert kialakítási részleteiről és az eddigi bérlők számáról.

Ezt követően a homokozó és a pihenőhely közötti területen elültetésre került a kert hársfája, mely nem csak árnyékával nyújt majd kellemesebb tartózkodási helyet, de virágát gyógyhatása miatt is lehet majd alkalmazni, illetve lombját a talajtakarás és komposztálás alkalmával is használni tudják a mindenkori bérlők.

Az ünnepélyes faültetést követően bemutatásra kerültek az MTD Hungaria Kft. által felajánlott WOLF-Garten kerti eszközök, illetve kiosztásra kerültek a kert kapukulcsai. Az ünnepséget követően az ott maradt bérlők művelés alá vették parcelláikat és a Zöld-Tanya által hozott biopalántákból is vásárolhattak, illetve szakmai tanácsokat is kérhettek a beültetést, kialakítást illetően.

A kertben tiszteletbeli ágyásokat kapott a közeli Szivárvány Óvoda és az Eötvös Loránd Általános Iskola, annak érdekében, hogy a kisebb-nagyobb gyerekek is részesülhessenek a növényültetés örömeiből, megismerve annak rejtelmeit, illetve a környezetismereti tanórák kiegészülhessenek gyakorlati oktatással is. Ez ügyben az Óvoda részéről már együttműködési kezdeményezés is történt, a 2014-2015-ös év kiemelt környezetismereti anyagának összeállítása céljából.

 

A mappában található képek előnézete Lőrinci Kertelő átadása